Employment Services with Silhouette of Business Team

8 sfaturi pentru menţinerea echilibrului între muncă şi timpul liber

 

Pendularea echilibrată între sarcinile pe care le presupune locul de muncă şi viaţa personală reprezintă o provocare continuă, având în vedere faptul că multe companii au asteptări foarte înalte de la angajaţii lor. Timpul liber şi viaţa în afara jobului sunt, însă, de asemenea, importante şi nu trebuie să le neglijăm.

Atingerea unui echilibru optim între muncă şi timpul liber poate părea, deseori, aproape imposibilă, mai ales pentru persoanele foarte ambiţioase şi perfecţioniste. În prezent, în contextul unei realităţi extrem de competitive în care trăim, este dificil să ne gestionăm echilibrat cariera şi viaţa personală.

Specialiştii care studiază cultura corporatistă şi viaţa la locul de muncă alături de implicaţiile ei au concluzionat că acastă balanţă între viaţa personală şi cea profesională variază de-a lungul timpului. De pildă, echilibrul potrivit unei persoane necăsătorite se va schimba considerabil în momentul în care intervine căsnicia şi apar copiii.

Experţii sunt de părere că folosindu-ne de câţiva paşi simpli putem, totuşi, să menţinem un echilibru între job şi timpul liber. Publicaţia americană Forbes descrie câteva modalităţi de menţinere a unui echilibru între viaţa profesională şi cea personală.

  1. Identifică-ţi priorităţile.

În primul rând, este foarte importantă prioritizarea lucrurilor care ţin de viaţa personală şi de cea profesională. Este recomandat să fie luată în considerare totalitatea lucrurilor care ne umplu timpul şi este necesară luarea unei decizii privind importanţa acestora. Îndreaptă-ţi atenţia spre lucurile cu adevărat esenţiale. Aceasta implică o reală disciplină personală ce se poate educa de-a lungul vremii.

  1. Studiază politica angajatorului privind munca de la domiciliu şi flexibilitatea orelor de muncă.

Interesează-te despre politica companiei în care lucrezi privind flexibilitatea orelor de muncă şi posibilitatea muncii de la domiciliu. Aceste detalii sunt importante şi este recomandat să le negociezi cu angajatorul astfel încât să ajungeţi la un compromis pozitiv pentru ambele părţi.

Oportunitatea de a beneficia de ore flexibile de muncă sau de posibilitatea de a lucra uneori de acasă sunt importante, în cazul în care se întâmplă să te confrunţi cu anumite probleme cum ar fi un membru bolnav al familiei sau alta situaţie similară. Astfel de cazuri pot cauza tensiune cât timp te aflii la locul de muncă şi presiunea îţi poate afecta productivitatea.

  1. Comunică cu ceilalţi.

Dacă nu vei fi disponibil pentru o perioadă de câteva ore într-o zi de muncă din cauza problemelor personale, este important să îţi anunţi şeful şi colegii pentru a putea beneficia de suportul şi de înţelegerea lor.

  1. Foloseşte tehnologia în avantajul tău.

Tehnologia îţi poate uşura viaţa, însă poate ajunge să ţi-o şi controleze. Este important ca timpul petrecut cu familia şi cei dragi să nu fie afectat de telefoane sau e-mailuri de la muncă. Acest lucru nu înseamnă că vei deveni o persoană inflexibilă sau care nu răspunde prompt, însă trebuie să deţii controlul felului în care lucrezi şi al timpului în care doreşti să nu fii deranjat acasă cu probleme de la locul de muncă.

  1. Învaţă să spui nu.

Există posibilitatea de a refuza politicos anumite sarcini în plus de la locul de muncă, iar un astfel de refuz nu trebuie să fie însoţit de sentimente de vinovăţie. Acceptarea unor atribuţii în afara orelor de muncă îţi poate afecta serios calitatea şi cantitatea timpului liber.

  1. Protejează-ţi timpul liber.

Când îţi pregăteşti programul săptămânal, nu uita să incluzi timpul petrecut cu familia sau prietenii şi diverse activităţi relaxante. Acestea sunt extrem de importante fiindcă te ajută să îţi încarci bateriile.

  1. Elimină din programul zilnic activităţile care îţi consumă energia.

Specialiştii ne atrag atenţia asupra faptului că este important să nu ne pierdem vremea angrenaţi în activităţi inutile sau înconjuraţi de oameni care nu ne oferă nimic constructiv. Activităţile care nu aduc beneficii carierei sau vieţii personale trebuie eliminate sau măcar alocă-le o perioadă cât mai redusă de timp.

    8. Găseşte timp şi pentru exerciţii fizice

Studiile au demonstrat faptul că mişcarea regulată contribuie la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concetrare. Astfel, o jumatate de oră de sport va sprijini finalizarea mai rapidă a activităţilor profesionale.

Pentru a găsi echilibrul potrivit între viaţa persoanlă şi cea profesională, nu este nevoie de schimbări complicate şi drastice. Este suficientă stabilirea priorităţilor în ambele secţiuni ale vieţii şi propunerea unor scopuri realizabile.

Adăugarea treptată a activităţilor relaxante în program va face o diferenţa considerabilă atât în calitatea timpului liber, cât şi în productivitatea la locul de muncă. Chiar şi 10-15 minute pe zi alocate activităţilor plăcute şi relaxante sunt importane. O minte odihnită care nu este copleşită de stres şi tensiune va reuşi să gestioneze mai bine programul şi sarcinile profesionale.

 

Sfaturi, Studii

Lasă un răspuns