avatar-small

Aptitudinile preferate de angajatori

Aptitudinile preferate de angajatori

 

            Există o serie de aptitudini şi competenţe pe care companiile angajatoare le caută la candidaţii ideali, indiferent de postul pentru care aceştia aplică.

Pentru a putea evidenţia mai mult aplicaţia la un anumit post sau scrisoarea de intenţie, este necesară adăugarea şi sublinierea acestor aptitudini în cadrul lor. De asemenea, este importantă susţinerea lor şi în cadrul interviurilor.

Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:

  1. Aptitudini analitice

Capacitatea de analiză este foarte importantă pentru a avea succes la locul de muncă, iar nivelul aptitudinilor analitice va varia în funcţie de postul dorit şi de industria din care acesta face parte. Candidatul ideal trebuie să deţină o capacitate accentuată de analiză combinată cu abilităţi de organizare, planificare şi prioritizare cât mai eficientă.

Deşi pot părea oarecum tehnice, aptitudinile analitice sunt utilizate în viaţa cotidiană în cadrul acţiunilor precum detectarea de tipare şi modele, brainstorming, efectuarea observaţiilor, interpretarea datelor, integrarea informaţiilor, teoretizare şi luarea de decizii pe baza unor factori diverşi.

  1. Aptitudini de comunicare

Capacitatea de a comunica într-un mod eficient, atât verbal cât şi în scris, este esenţială, indiferent de domeniul în care lucrezi. În contextul erei digitale în care trăim, în orice industie şi în cadrul oricărui post, este necesară o comunicare optimă cu colegii, angajaţii, managerii şi cu clienţii în persoană, online, telefonic şi în scris.

Setul de aptitudini de comunicare necesar include următoarele: capacitatea de ascultare, comunicarea nonverbală, claritatea şi concizia, apropierea şi tonul prietenos, încrederea în sine, empatia, mintea deschisă, respectul, trimiterea de feedback şi capacitatea de alegere a mijlocului potrivit de comunicare.

  1. Aptitudini interpersonale

Aptitudinile interpersonale includ capacitatea de interacţionare şi de conectare cu oamenii. Aceste aptitudini interpersonale vor fi evaluate mai ales în cadrul interviurilor, astfel că este important ca un candidat să fie extrem de bine pregătit pentru interviu, pentru a putea emana încredere de sine în timpul acestuia.

  1. Abilităţi de conducere

Abilităţile de conducere/leadership sunt cele pe care angajatorii le caută la candidaţii pe care îi doresc în diverse posturi de conducere. Aceştia trebuie să fie capabili să asigure o bună comunicare cu angajaţii, colegii de muncă şi cu clienţii. Chiar şi dacă nu aplici neapărat pentru o poziţie de manager, aptitudinile de conducere sunt foarte apreciate de angajatori. Cele mai importante aptitudini de conducere includ: comunicarea, motivarea angajaţilor, delegarea diverselor sarcini, pozitivismul, demonstrarea integrităţii şi a încrederii, creativitatea, oferirea de feedback/păreri, responsabilitatea, flexibilitatea, luarea de angajamente.

  1. Atitudine pozitivă

Chiar dacă pare neaşteptat, atitudinea pozitivă este extrem de importantă atât în viaţa cotidinană, cât şi la locul de muncă. Companiile îşi doresc angajaţi care să emane o atitudine pozitivă chiar şi în cele mai stresante situaţii şi în cadrul circumstanţelor provocatoare. Angajatorii îşi doresc o echipă formată din oameni cu o atitudine constructivă, flexibili, uşor adaptabili, dedicaţi care îşi manifestă dorinţa de a contribui cât de mult posibil pentru îndeplinirea sarcinilor.

  1. Lucrul în echipă

Indiferent de postul pentru care fac angajări, managerii îşi propun angajarea unor jucători de echipă, a unor persoane cooperative dispuse să lucreze cu ceilalţi. Nimeni nu îşi doreşte angajaţi cu care este dificil de lucrat, motiv pentru care, în cadrul interviului pentru angajare, este recomandat să prezinţi experienţa ta de muncă într-o echipă. Printre aptitudinile importante pe care le presupune capacitatea de a munci în echipă se numără: comunicarea, ascultarea, managementul conflictelor, respectul şi încrederea.

  1. Aptitudini tehnice

Aptitudinile tehnice importante pentru angajatori vor varia, bineînţeles, în funcţie de jobul pentru care aplici. Oricum, foarte multe posturi necesită în prezent cel puţin o serie de competenţe şi aptitudini tehnice, iar cele esenţiale includ următoarele: analiza de date, managementul de proiecte, experienţă în social media, redactare tehnică, codare şi programare, competenţe de utilizare a calculatorului şi navigarea pe Internet.

Evidenţierea aptitudinilor

Pentru a sublinia setul de aptitudini pe care îl deţii, este recomandată întocmirea unei liste cu calităţile şi competenţele care îţi caracterizează cel mai bine experienţa profesională şi cea educaţională, iar acestea trebuie introduse în CV şi în scrisorile de intenţie. Exemplificarea diverselor ocazii în care ai aplicat practic aptitudinile pe care le deţii va fi binevenită şi va contribui la convingerea angajatorului.

Sfaturi

Lasă un răspuns