P1030265

CUM SĂ-ȚI ALEGI PRIMUL JOB ÎN TIMPUL FACULTĂȚII

CUM SĂ-ȚI ALEGI PRIMUL JOB ÎN TIMPUL FACULTĂȚII

Căutarea unei slujbe este o treabă dificilă atât pentru tinerii care vor să se angajeze pentru prima oară, cât şi pentru salariaţii cu experienţă care vor să-şi schimbe locul de muncă. Alegerea job-ului potrivit poate avea un impact puternic asupra viitorului carierei tale. Este extrem de important primul job, pentru că de foarte multe ori te direcționează către domeniul pe care îl vei alege pe viitor. Însă, sunt atât de multe lucruri de luat în calcul. Cele mai mari piedici în găsirea unei slujbe nu au legătură cu situaţia din piaţa muncii, ci mai degrabă cu modul în care sunt căutate locurile de muncă. Din disperare şi nepricepere, mulţi ajung să accepte slujbe pe care ajung să le urască. Din acest motiv, in continuare, iti vom prezenta cateva aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a alege cea mai buna optiune atunci cand faci primul pas pe drumul profesional.

Cunoasterea propriei persoane

Autoevaluarea este punctul de plecare in luarea celei mai bune decizii pentru viitorul tau profesional. Aptitudinile si competentele tale trebuie sa fie adecvate domeniului sau tipului de lucru ales astfel incat sa fii eficient in munca desfasurata. Valorile tale trebuie sa coincida cu cele ale companiei in care vrei sa te angajezi. Pentru a atinge un nivel optim de satisfactie profesionala, este necesar ca tu sa regasesti in mediul organizational setul de valori care te defineste ca lucrător în firmă. Incompatibilitatea dintre propriile valori si cele promovate de organizatie poate conduce la insatisfactie, un nivel ridicat de stres, precum si la dorinta de a parasi compania intr-un timp relativ scurt.

Incearca sa iti conturezi un profil.

Fiecare dintre noi avem anumite abilitati, aptitudini si motivatii. Pornind de la aceste aspecte, iti poti creea o imagine asupra mediului de lucru pe care il cauti precum si asupra tipurilor de activitate (fie ca este vorba despre o activitate ce presupune un grad ridicat de dinamism sau o activitate de tip static cum ar fi munca de birou). Din punct de vedere al studiilor si proiectelor dezvoltate in timpul studiilor, acestea te pot sprijini atat in viitoarea cariera cat si in etapa de identificare a unui prim job. Tipul studiilor, cunostintele acumulate, observatiile pe care le-ai facut in timpul studiilor, toate acestea te vor sprijini de asemenea in a-ti contura primul pas in cariera.

Profilul candidatului perfect

Fiecare angajator care are anumite aşteptări de la candidaţi, mai ales dacă are o afacere serioasă şi de succes. Pentru el, candidatul ideal trebuie să respecte câteva condiţii:

  • să iubeasca să muncească şi să înveţe din mers lucruri noi;
  • să fie bine informat despre firmă şi responsabilităţile postului pe care vrea să îl ocupe;
  • să aibă o bună pregătire;
  • să fie bine organizat, determinat, optimist şi sigur pe el;
  • să poată lucra peste program ori de câte ori va fi nevoie;

Sunt câteva calităţi comune tuturor locurilor de muncă, la care se adaugă, desigur, cele specifice fiecărui job în parte, în funcţie de profilul său.

Cunoasterea companiei angajatoare

Inainte de a accepta un job intr-o companie, este bine sa afli cat mai multe informatii despre aceasta. Toti incercam sa gasim compania potrivita personalitatii, valorilor si competentelor noastre, in care ne putem forma o identitate profesionala, in care sa fim apreciati pentru munca depusa si in care sa ne simtim impliniti. Pentru a avea informatiile dorite, poti cauta pe net detalii despre firma, valorile promovate, daca pune accent pe dezvoltarea profesionala a angajatilor, precum si detalii despre obiectivele sale. O alta sursa pentru a obtine informatiile dorite este de a apela la retelele sociale. Per general, cu cat detii mai multe informatii despre compania in care iti doresti sa lucrezi, cu atat actiunile tale vor fi indreptate spre domeniul potrivit si spre luarea celei mai bune decizii.

Corporație sau companie mică?

Intrebare grea. Există avantaje și dezavantaje de ambele părți, cum ar fi:

  • La multinațională, programul de lucru obicei e bătut în cuie, iar la companie mică, șansele de a avea un program flexibil sunt mai mari.
  • La multinațională ai o singură feliuță de care te ocupi, iar la companie mică este foarte posibil să fii om de marketing, secretară și agent de vânzări în același timp.
  • Majoritatea își doresc un job în multinațională. De aceea, ultimile au candidați cu grămada, ceea ce te face automat destul de ușor de înlocuit de pe o poziție entry level. Într-o firmă mică nu prea ai cum să avansezi, dar pe de altă parte vei deveni mult mai ușor “de neînlocuit”.

Evaluarea brandului angajatorului

Investeste compania în dezvoltarea angajaților? Ce stimulente si recompense ofera? Sunt angajați încurajați să participe la deciziile companiei? Toate aceste întrebări sunt indicatori-cheie ai brandului unui angajator si cat de mult o companie investeste in angajatii sai.

Locația locului de muncă

Luați în considerare locația jobului. Dacă este importanta pentru tine, ia în considerare mai multe variante de joburi.

Cunoaste tipului de job care ti se ofera

La inceputul carierei tale, poti opta pentru un job entry-level, fie pentru un internship, un program de training sau un stagiu de practica. Inainte de a lua o decizie, este necesar sa cunosti particularitatile fiecarei optiuni. Dupa ce ai analizat fiecare optiune, evalueaza care dintre ele ti se potriveste si este cel mai bun punct de plecare in dezvoltarea unei cariere in domeniul ales de tine. In urma unei evaluari bune a abilitatilor si competentelor tale, precum si a nevoilor tale, vei putea vedea daca intrunesti toate cerintele necesare fiecareia dintre aceste optiuni. Oricare ar fi alegerea ta, experienta dobandita te va recomanda pentru job-ul dorit, marindu-ti sansele de a-ti atinge obiectivul profesional.

Află unde foștii angajați ai poziției sunt acum

Faptul ca angajatorul tau potențial are angajații săi promovați în poziții bune, atât în interiorul cât și în afara companiei este un indicator cheie al modului în care acesta se ataseaza fata de angajati.

Poate un job part time?

În primii ani de facultate, este indicat să fie un job part time. Altfel nu vei uita de ce te-ai mai înscris la facultate și cu siguranță vei uita că ți-ai propus s-o și termini. E bine să alegi un program care să-ți permită a avea două slujbe: angajat și student.

Ce fel de part time

Majoritatea variantelor sunt de patru-cinci ore. Însă există și posibilitatea de a alege șase-sapte ore. Deși ar trebui să știi din prima că a doua opțiune îți fură cam opt ore din timp cu tot cu drumul. Oricum ai încerca s-o dregi, dacă ai foarte multe cursuri și seminarii la facultate, este un pic cam dificil.

Ce te motivează?

Când îți cauți primul job, tendința va fi de a aplica la cât mai multe posturi. S-ar putea să ai surpriza plăcută de a fi acceptat la mai multe locuri de muncă în același timp. Și vei fi nevoit să alegi câteodată între un job mai bine plătit, dar în același timp destul de neinteresant. Sau un job care-ți oferă venituri mici, însă ai foarte multe lucruri de învățat. Când munceşti cu plăcere avansezi uşor în carieră, dar asta nu este de ajuns. Oricât de mult ţi-ar plăcea o anumită meserie, nu vei putea niciodată să faci performanţă dacă nimereşti într-o firmă care este condusă ineficient.

Ce sacrificii esti pregătit să faci pentru a obţine un job?

Majoritatea spun că ar fi de acord să rămână peste program, dar nimic în plus. Dar poate esti dispus să vă schimbaţi domiciliul? Esti pregătit să ocupai un post care nu vă place? Dacă ai un loc de muncă, dar vrei să-l schimbi, esti dispus să ocupi un post mai prost plătit decât cel prezent?

Ia în considerare cultura de birou

Nu e nimic mai rău decât aderarea la o echipa rea, in un spatiu neplacut, cu obiceiuri prostesti. Ia în considerare dacă mediul și cultură iti vor fi confortabile. Ia în considerare ceea ce te motivează și cât de confortabil te-ai simțit în diferite birouri și să încearcă să găseasti ceva similar în cazul în care ai prosperat.

Amintesteți de planul tau pe termen lung

Atunci când faci primul pas pe calea carierei tale, este foarte important de a te asigura că cel puțin în frunte în direcția cea bună. Deci, fii un pic pretentios, și asigurate că ofertă de loc de muncă luată iti oferă o experiență bună sau posibilitatea de a dobândi abilități transferabile. Intr-o prima etapa, este util sa iei in considerare un plan pe termen scurt si mediu. Astfel te poti concentra mai bine in a face cea mai buna alegere.

Așteptări rezonabile privind salariul

Afla salariul in industria și locul de muncă dorit. Utilizeaza site-uri web pentru a găsi salariul mediu pentru postul dorit, în locația respectiva. Folosește cunoștințele atunci când se decizi dacă o ofertă de salariu va fi suficienta pentru a plăti facturile. Ia în considerare întregul pachet de beneficii.

Satisfacția de locuri de muncă este mai importantă decât salariul

Luați în considerare satisfacția de locuri de muncă precum și salariul. Lanseazate într-o direcție pe care vrei să mergi prin luarea în considerare a aptitudinilor tale și recompenselor dorite.

Nu lasa disperarea sa te infuenteze

Da, este adevărat că mulți absolvenți de colegiu curente sunt șomeri sau „subocupati.” Dar asta nu înseamnă că ar trebui să se stabilească pentru o pozitie care nu este potrivita. De fapt, chiar opusul. Ai unele așteptări minime asupra jobului dorit.

Pune intrebarile potrivite

Pregateste o lista de inrebari. întrebări se vor pune în lumină ceea ce impune poziția, ceea ce compania este, ceea ce se așteaptă de la tine șeful tău potențial, și cel mai important, dacă oportunitatea este potrivita pentru tine.

Imbratiseaza provocarea

Sunt doua greseli pe care tinerii le fac in procesul de angajare: prima este sa se astepte la o angajare usoara, iar atunci cand acest lucru nu se intampla, sa se resemneze instantaneu. A doua greseala este sa se astepte din start la un proces mult prea greu de angajare, in care nu au nici o sansa, si sa se resemneze automat. Ambele atitudini nu duc nicaieri. Daca vrei sa pasesti cu dreptul in cariera, este esential sa gandesti ca un campion; sa iti asumi un stil de gandire care cel mai bine poate fi descris ca optimist-realist. Asta inseamna sa ai incredere ca este posibil sa obtii un post bun si sa ai o cariera de succes, dar in acelasi timp sa nu subestimezi efortul necesar pentru a ajunge acolo.

Testeaza si invata

Chiar daca este probabil ca jobul respectiv sa nu fie ceea ce cauta, interviul este o experienta relevanta de invatare. Ai nevoie sa te obisnuiesti cu a interactiona cu angajatorii, cu a te vinde, a negocia si a lua decizii de cariera. Procesul de angajare cere timp: intre 3 si 6 luni, uneori mai mult. Insa nu trecerea acestui timp este esentiala, ci felul cum il folosesti. Daca de pilda, in tot acest timp mergi la 8 interviuri, chiar daca nici unul nu se concretizeaza cu angajarea, iti garantez ca vei invata sa te vinzi si in final vei obtine un job mult mai bun. Nu-ți fie frică să ia un loc de muncă ca un mijloc de a obține experiență.

In cazul in care realizezi ca decizia pe care ai luat-o nu a fost cea mai buna, nu te demotiva. In urma unei astfel de experiente, iti va fi mai clar care sunt asteptarile tale de la un job, ce te motiveaza si care sunt valorile pe care te astepti sa le regasesti de la un viitor angajator. In acest moment, actiunile tale vor fi directionate catre obtinerea postului potrivit si astfel vei face primul pas pentru o cariera de succes.

In final

Angajarea ca proaspat absolvent este o provocare, necesita un plan si o abordare strategica, dar nu este imposibila. In cariera, ca si in viata de cele mai multe ori, totul depinde de tine. Este important ce fel de job îți vei alege în timpul facultății, însă cred că cel mai mult contează faptul că te-ai decis să-ți începi cariera de acum. Perioada studenției este potrivită pentru acest lucru. Important este sa fie un job motivant.

Sfaturi

Lasă un răspuns