Achieving Career Goals on Landing Page of Laptop Display in Modern Meeting Room Closeup View. Blurred Image. Selective focus. 3D Rendering.

Impactul tehnologiei asupra mediului de lucru de azi

Categoric fiecare mediu de lucru poate avea numeroase avantaje in urma utilizarii instrumentelor tehnologice de azi. Chiar si o mica afacere de instalatii sanitare poate dezvolta un software special pe care-l poate utiliza pentru a gestiona mai bine informatiile despre produse, documente, clienti si resurse umane. Multe programe de contabilitate si programe soft sunt disponibile pe piata (unele se vand pe multi bani) pentru a ajuta firmele in desfasurarea activitatii si mai cu seama angajatii din interiorul acestora. Desi soft-urile sunt proiectate pentru e economisi timp si energie (cresterea productivitatii), este important sa ne amintim ca tehnologia nu poate inlocui de fiecare data factorul uman. Exista momente in care factorul uman este esential si niciun robot nu poate inlocui o minte omeneasca.

Dar tehnologia ajuta la organizarea mediului de lucru iar dezvoltarea tehnologica din ultimii ani a avut un impact extraordinar asupra mediilor de lucru si implicit a angajatilor. Acesta este si motivul pentru care in prezent exista foarte multe joburi care implica lucru pe calculator. Si de aceea cei care au inteles acest trend si au dorit sa fie la curent cu tot ceea ce se intampla nou pe piata muncii, fie s-au reorientat, fie s-au perfectionat, urmand cursuri speciale de insusire a unor abilitati si capacitati mai tehnice. Valul tehnologiei pare sa ne cuprinda pe toti indiferent daca ne dorim acest lucru, dar in timp ce aproape toata lumea are azi un laptop sau un calculator la care lucreaza (verifica email, scrie texte, tine legatura cu prietenii), multe joburi necesita abilitati tehnice mai specifice.

Pentru a te angaja intr-o companie, nu este suficient sa cunosti elementar cele mai uzuale programe cum ar fi Word sau Excel. De multe ori se cer cunostinte aprofundate chiar si pentru cei care lucreaza ca operatori in banci, receptioneri, vanzatori in magazine mari. Tehnologia si-a pus foarte mult amprenta asupra joburilor si acest lucru se poate observa cu ochiul liber.

Tehnologia ajuta la organizarea mediului de lucru. Totul, de la salarizare la inventar, este gestionat in mod eficient cu ajutorul unui soft. Documentele (scrisori, contracte, oferte) se redacteaza si se editeaza pe calculator. Pentru eficientizarea timpului tehnologia mobila s-a perfectionat foarte mult, dovada ceea ce se intampla azi intr-un call-center bine organizat.

Optiuni flexibile

Practic, toate tehnologiile moderne, de la telefoane mobile la cititoare electronice, ne ajuta sa economisim timp si energie. In loc sa stea la birou ca sa vorbeasca la telefon (cum se intampla acum cativa ani), angajatii pot folosi telefoanele mobile pentru a tine legatura cu clientii. Cititoarele electronice ne permit sa citim ziare si sa avem acces la o sumedenie de informatii de care avem nevoie pentru a ne desfasura activitatea. De asemenea, pentru a tine legatura cu furnizorii si partenerii de afaceri, putem sa le trimitem emailuri de pe smartphone sau de pe laptop din orice loc.

Sa nu credeti insa ca tehnologia are doar avantaje. Sa luam un exemplu si sa ne gandim ce se intampla atunci cand un angajat isi verifica de prea multe ori casuta de email in asteptarea unui mesaj. Scade productivitatea. Specialistii sunt de parere ca este mai bine ca un angajat sa se concentreze pe 20 de apeluri primite decat sa-si verifice emailul la fiecare 15 minute. Pentru evitarea distragerilor pot fi folosite mesajele vocale, dar acest lucru nu este benefic pentru relatia cu clientii, mai ales atunci cand se aduna foarte multe mesaje.

Apoi tehnologia poate crea o frustrare in randul clientilor care incearca sa vorbeasca cu dumneavoastra. Prin urmare, exista avantaje si dezavantaje atunci cand discutam despre rolul si influenta tehnologiei in mediul de lucru si mai cu seama asupra resurselor umane.

In jobul pe care il aveti, dumneavoastra simtiti tehnologia cum va sufla in ceafa?

Studii

Lasă un răspuns