application-1883554_640

IMPORTANȚA SCRISORII DE REFERINȚĂ

IMPORTANȚA SCRISORII DE REFERINȚĂ

Printre sute de e-mailuri, mii de documente, angajator preferat deschide un plic cu o simplă mișcare a mâinii. Este scrisoarea ta de referință. Câteva secunde mai târziu ridică telefonul și vă apelează. Săptămâna viitoare, într-un interviu pe care le-ați sperat mereu, tu stai în biroul angajatorului, și discutați față în față. Aceasta este dorința tuturor, nu? Dar cum să utilizăm puterea referințelor pentru a ne evidenția deasupra mulțimii?

Știm cu toții cât de greu este de a găsi locul de muncă al viselor noastre în aceste zile, să nu mai vorbim de cantitatea de CV-uri și scrisori de intentie care trebuie să fie trimise înainte de a fi angajat de o companie. Scrisoarea de referință poate fi de ajutor în procesul de angajare. O scrisoare de referință poate oferi potențialilor angajatori o idee despre cine esti si ce calificarile ai. Chiar dacă un potențial angajator nu a citit scrisoarea cu atenție, având scrisoarea de referință poate face o diferență.

La fel ca experiența, unul dintre activele cele mai importante ale unei persoane este stocul de referințe profesionale. Ambele pot ridica un candidat bun la o alegere de top. Este important să gestionați cu atenție recomandările dumneavoastră pentru a le utiliza în cel mai bun mod posibil. Aplicarea pentru un loc de muncă este ca vanzarea de tine. Trebuie să convingi recrutorul că știi a face treaba în mod eficient.

Referintele joaca un rol foarte important in recrutare. Se poate intampla ca managerii de resurse umane sa fie cuceriti de CV-ul unui candidat si sa il placa si la interviu, doar pentru a afla, prin verificarea referintelor, ca niciunul dintre fostii sai sefi nu l-ar mai angaja din nou. Prin solicitarea de scrisori de recomandare, recrutorul se asigura ca esti bun pentru post si ca nu l-ai convins doar prin marketing-ul din CV si de la interviu. Intr-o astfel de perioada, cand bugetul de recrutare este redus, fiecare angajare trebuie sa fie cea mai buna. Pe de alta parte, exista si riscul ca un candidat bun sa fie respins doar pentru ca are referinte slabe. Totodata, daca nu recrutor nu verifica informatiile din scrisorile de recomandare in modul clasic, acest lucru nu inseamna ca nu o face deloc. De aceea, fii atent la conturile publice de Facebook, LinkedIn si alte retele sociale.

Ce este o scrisoare de recomandare?

Practic, o scrisoare de referință este o formă de scrisoare de afaceri de la un angajator anterior cu privire la performanța generală pe întreaga durată a serviciului cu compania. Acest lucru poate include descrierea poziției și a responsabilităților, de competență și training-uri la care a participat, și atitudinea față de colegii de serviciu. Autorul evaluează calitățile, caracteristicile și capacitățile persoanei în cauză, în ceea ce privește capacitatea individului de a îndeplini o anumită sarcină sau funcție.

Din altă perspectivă, scrisorile de recomandare nu sunt utilizate doar pentru recrutare, respectiv, scrisoarea de recomandare poate fi și un document pe care îl scrii pentru profesori (scrisoare de recomandare academică) sau către superior (scrisoare de recomandare de afaceri), în care îți sunt descrise calitățile și accentuează abilitatea ta de corespunde cerințelor postului la care aplici sau oricărui alt tip de aplicare. O scrisoare de recomandare ar trebui să ajute comitetul evaluator să te aleagă exact pe tine.

Tipuri

Sunt două tipuri de scrisori de recomandare:

 • recomandări generale
 • recomandări specifice

În cazul recomandărilor generale, este adecvat să fie adăugate la CV-ul, chiar dacă nu au un caracter specific. Recomandarea generală este bună de utilizat în toate situațiile, indiferent de ceilalți competitori care au aplicat. Atunci când ești în căutare de recomandări generale, este bine să cauți recomandări în limba română, rusă și engleză, deoarece niciodată nu știi dacă vei avea nevoie de acestea pentru companii din țara de proveniență sau din străinătate.

Legat de recomandările specifice, este necesar să explici persoanei care pregătește o astfel de recomandare scopul pentru care ai nevoie de aceasta. Acest tip de recomandări se concentreze asupra creării de legături între descrierea abilităților deținute și criteriile postului.

Scopul

De cele mai multe ori, scrisorile de recomandare sunt cerute de către potențialii angajatori, în procesul de recrutare și selectie, cînd candidatul pare a corespunde atât profilului și specificațiilor job-ului. Ele au menirea de a intări încrederea angajatorului că informațiile din CV –ul candidatului sunt corect prezentate și că acesta a avut la job-urile anterioare performanțele profesionale corespunzătoare.

Scrisoarea de recomandare este considerată de recrutori ca fiind „cireasa de pe tort” și le permite acestora să se diferențieze între candidați pentru poziții importante sau să fie angajați de către anumite societăți.

In zilele noastre, este foarte ușor pentru recruiteri pentru a apela foști angajatori sau vizitează rețele sociale și profesionale (în special LinkedIn), în scopul de a verifica aptitudinile și pretențiile candidaților, dar ele au de asemenea acces la recomandări on-line.

Ce informații oferă o scrisoare de recomandare?

O scrisoare solidă, bine scrisă oferă unui potențial angajator mai multe informații decât ar obține în mod normal, pur și simplu prin apelarea departamentului de resurse umane al companiei. Cheia pentru a obține o mare scrisoare despre performanța dvs. anterioară începe cu a cere angajatorului precedent să semneze o asemena scrisoare cu câteva luni înainte de a avea nevoie de ea.

Aprobare

Scrisoarea de referință oferă o aprobare oficială de la un fost angajator sau de cineva care te cunoaște bine. O scrisoare de la un fost angajator poate ajuta să câștigi locul de muncă, deoarece indică către noul angajator că ai avut o relație bună cu seful tau anterior, și că ai avut o contribuție la afacerea lui și că ai plecat în condiții amiabile.

Rezumat de calificare

Un alt motiv pentru a obține o scrisoare de referință de la un fost angajator este că el poate include un rezumat al calificărilor dumneavoastră, care reiterează ceea ce ați scris în CV. Fostul angajator poate și ar trebui să evidențieze experiența dumneavoastră de lucru mai relevantă și atributele unui angajat valoros. Cele mai bune scrisori de referință folosesc exemple specifice pentru a explica realizările și realizările tale. Corpul scrisorii include, de asemenea, numărul de ani ai lucrat la compania anterioară, împreună cu datele de autentificare și premiile tale.

Caracteristici personale

Un alt motiv scrisoarea de referință poate fi important este faptul că acesta poate oferi o fereastra in personalitatea ta. Lista calificărilor și a realizărilor pe CV-ul indică faptul că sunteți un angajat bun, dar potențialul angajator poate, de asemenea, dorește să știe mai multe despre personalitatea si temperamentul tău. În cazul în care fostul angajator stie destule despre tine pentru a comenta pe personalitatea ta, poate sugera că există mai mult pentru tine decât istoricul dvs. de lucru. Aceasta poate menționa inteligența, flexibilitatea, disponibilitatea de a accepta responsabilitatea și modul în care a arătat inițiativă la locul de muncă. Furnizarea de una sau două exemple care ajuta la explicarea acestor calități face scrisoarea de referință mai semnificativă.

Rețele

O scrisoare de referință de la cineva respectat în domeniul dumneavoastră indică capacitatea dumneavoastră de rețea și de a influența oamenii. Se poate arăta că sunteți bine conectat, mai ales dacă sunteți în măsură să obțineți o referință de la un membru important sau respectat al comunității.

Percepţie

Este posibil să doriți să utilizați o scrisoare de referință pentru a afla modul în care un fost angajator percepe munca ta din trecut. În cazul în care scrisoarea de referință nu este favorabilă, acesta ar putea diminua șansele angajare, și invers.

Conținutul

Autorul unei scrisori de recomandare, de obicei șeful sau șeful de departament, trebuie, mai presus de toate, să precizeze legătura profesională, dar, de asemenea, poziția în cadrul compania. Apoi, să includă calitățile umane și profesionale le-ați afișat, împreună cu aportul adus companiei. Toate aceste abilități trebuie să fie legate de calitățile necesare pentru job. Scopul unei scrisori de recomandare este, prin urmare, de a crea o legătură între calitățile / abilitățile afișate în locul de muncă anterior și cele solicitate de către viitorul angajator.

Prin urmare, pentru a avea o scrisoare bună de recomandare, este important să se utilizeze termeni preciși și concreți în descrierea persoanei recomandate. O scrisoare de recomandare, trebuie să aibă același format ca o scrisoare de intentie, în sensul că ar trebui să nu mai mult decât o pagină să fie și trebuie să fie semnate de autor. Autorul ar trebui să furnizeze, de asemenea, datele de contact, în scrisoarea, astfel încât potențialii recruiterii le pot contacta. ștampila companiei alături de semnătura nu este obligatorie, dar este intotdeauna un plus pe o scrisoare de recomandare.

Compunerea scrisorii

Sunt diverse cazurile cînd angajatul sau angajatorul compune scrisoarea de recomandare. De fapt, un șef ocupat sau depinde aici și atitudinea sa față de angajat, va solicita scrisoarea de recomandare doar pentru semnare, stampilare a acesteia. În cazul dat, angajatul este nevoit să compună scrisoarea respectivă. Desigur că se atestă un grad de risc în momentul dat deoarece angajatul nu știe ce anume să scrie in respectiva scrisoare, ce anume ar aproba șeful, dar depinde și unde acesta dorește să aplice, ce anume se cere. Sunt frecvente și cazurile cînd scrisoarea se cere a fi prezentată în o altă limbă, poate chiar necunoscută. Toate acestea au contribuit la apariția pe piața moldovenescă dar nu numai, a diverselor servicii online de consiliere și compunere a diverselor tipuri de scrisori. Astfel că cel care are nevoie de ajutor, poate mereu să apeleze la specialiști.

Cum se obține o scrisoare de recomandare

Poți ruga persoanele în fața cărora ai dat dovadă de credibilitate și de la care te poți aștepta la o părere pozitivă despre tine să îți ofere o recomandare. Este de dorit ca atunci când ești pe cale de a termina studiile sau când vei pleca de la locul de muncă, să ai grijă să ceri o scrisoare de recomandare din partea unui profesor sau a angajatorului cu care ai avut o relație bună. Pentru a obține o scrisoare de recomandare, este indicat să întrebi managerul sau colegul de birou dacă simte că te cunoaște suficient pentru a-ți da o recomandare. Astfel, poți afla, după tonalitatea vocii, dacă persoana respectivă este entuziasmată de cererea ta sau ezita. Prin urmare, este important să se obțină în obiceiul de a cere angajatorului o scrisoare de recomandare, de îndată ce vă lăsați un loc de muncă, în cazul în care totul a mers bine, desigur!

În situația în care acceptă, vino în ajutorul persoanei respective și oferă-i o copie a CV-ului tău (pentru a fi informat despre aptitudinile și experiența ta), precum și un o descriere a jobului. Totodată, menționează-i calitățile pe care a-i dori să pună el accent în scrisoarea de recomandare. La sfârșitul scrisorii, pentru a da credibilitate, mentionează și datele sale de contact. Transmite multumiri și aprecieri persoanei care ți-a oferit referințe și promite-i că o vei informa în legărura cu procesul de recrutare. Pe viitor, este posibil să ai nevoie și de alte referințe.

Cel mai important lucru este de a cere oamenilor care au lucruri bune de spus despre tine să fie referințele. Acest sfat pare evident, dar nu pot conta numărul de ori pe care le-am verificat referințe și recenzii mixte ajuns. Când vă cere referințe, eu recomand acest lucru printr-o metodă indirectă, cum ar fi e-mail. Colecta scrisori de recomandare din partea colegilor și a autorităților de supraveghere la fiecare poziție.

Aproximativ două săptămâni înainte de a părăsi o poziție, dar după ce ați dat notificarea dvs., cereți o scrisoare pe care o puteți păstra pe fișier pentru viitoarele căutări de locuri de muncă, a cererilor de grant sau burse. În cazul în care sunteți consecvent, vei avea o serie de recomandări gata pentru a merge în orice moment, unde este nevoie de ele.

Dacă nu aveți o scrisoare de recomandare, sunt apreciate și contacele persoanelor în măsură să ofere referințe. O companie sau o agentie de recrutare care își respectă candidații îți va cere permisunea să contacteze persoana care a oferit recomandare pentru tine.

Cine te poate recomanda

Ultimul lucru pe care il doresti este sa dai angajatorului referinte inutilw. Multi dintre cei care cauta un loc de munca nu acorda destul timp pentru a decide cine sunt cele mai potrivite persoane carora sa le solicite scrisori de recomandare. Ai nevoie de persoane care sa vorbeasca despre tine in calitate de profesionist. Poti vorbi cu fostii sefi sau colegi despre anumite abilitati pe care vrei sa le scoti in evidenta, este un mod sigur sa fii promovat prin referinte.

Dacă sunteți un antreprenor, scrisoarea de referință poate fi scrisă de către oricare dintre clienții, furnizorii și colegii. O aprobare puternică subliniind calificările dvs. poate fi cheia dvs. pentru a asigura recrutorul că sunteți persoana potrivită pentru postul.

Sfaturi pentru a obține o scrisoare de recomandare

 • acordă timp suficient scriitorului referinței. Nimic nu este mai rău decât o scrisoare scrisă îm grabă.
 • oferă materiale suficiente. Furnizează întotdeauna o referință copie a descrierii poziției (pentru un loc de muncă) sau descrierea programului (pentru școală absolvent), precum și o copie curentă a CV-ului. Nimeni nu poate ști totul despre tine, și este foarte util pentru a avea întreaga imagine.
 • împărțește conținutul scrisorii pe persoane. Împărțind responsabilități în referințe este o strategie foarte inteligentă. O referință poate expune personalitatea Dvs, iar alta, abilitățile dumneavoastră de planificare, disciplina, spre exemplu. Evidențiați cele mai bune calități.
 • Întotdeauna, mulțumește autorului referinței. Scriitorului ia luat timp pentru a compune o scrisoare pentru tine – ar trebui cel puțin să întorci favoarea. Cel puțin scrie o notă de mulțumire.

Acțiuni ajutatoare

Pentru a fi mai eficient în utilizarea scrisorilor de recomandare, mai jos vă prezentăm cîteva sfaturi utile:

 • Include scrisori de recomandare doar la solicitarea angajatorului.
 • Vezi cui ii ceri sa dea referinte despre tine.
 • Alege momentul potrivit, doar dupa ce esti ales printre finalistii pentru job.
 • Cauta referinte printre oamenii care te cunosc si iti cunosc activitatea de la joburi. Solicita-le scrisori de recomandare si permisiunea de a fi contactați de angajatori.
 • Intreaba direct daca iti pot oferi referinte pozitive.
 • Pregateste respectivele persoane in legatura cu cine ii va suna si asupra caror subiecte trebuie sa se concentreze discutia. Roaga-i respectuos sa te contecteze sune dupa ce au discutat cu angajatorul.
 • Pregateste-i sa scrie in scrisoarea de recomandare si sa vorbeasca despre abilitatile tale. Sugereaza abordari diferite pentru fiecare persoana in parte. Acorda-le incredere.
 • Întreaba-i pe cei care dau referinte cum prefera sa fie contactati (e-mail, telefon etc.).
 • Pune-i la curent cu privire la ceea ce faci in prezent si pentru ce joburi aplici.
 • Pregateste-ti un profil si pe site-urile de socializare ca sa iti demonstrezi aptitudinile si interesele.
 • Păstrează referintele actualizate. Este întotdeauna util pentru ei să aibă o copie a fișei postului și a companiei.
 • Mulțumeștele autorilor referințelor. Indiferent de rezultatul căutării, asigurăte că ai mulțumit pentru eforturile lor, în special în cazul în care a trebuit să scrie o scrisoare rapid pentru tine.
 • Creeaza un blog profesional ca sa iti expui portofoliul si sa iti exprimi implicarea in domeniul dorit.
 • Este întotdeauna o idee bună să atașezi două scrisori de recomandare atunci când ai posibilitatea. Acest lucru îți va asigura mai multă credibilitate în fața angajatorului.

Cuvînt de final

Importanța scrisorii de recomandare este mare, astfel, dacă nevoie de anumite recomandări, este potrivit să începi chiar de astăzi să te gândești cine ar putea să îți scrie o scrisoare de recomandare. În acest moment ar putea să nu reprezinte nimic, însă pe viitor îți va fi de mare ajutor. În general, o scrisoare bine scrisă de recomandare este întotdeauna un semn de credibilitate și de încredere pentru recruiteri.

Studii

Lasă un răspuns