Junior Web Content Administrator

RETELELE SOCIALE AJUTA LA CĂUTAREA UNOR JOBURI

RETELELE SOCIALE AJUTA LA CĂUTAREA UNOR JOBURI

Odată cu apariția și extinderea rețelelor de socializare, s-au modificat și campaniile de recrutare, precum și modul în care un angajator își poate aborda potențialii candidați pentru un job. Acum fie ca ești proaspat absolvent sau îți doresti o schimbare în cariera, gasirea unui loc de munca poate fi o adevarata provocare. Fiecare dintre noi are un obiectiv profesional, iar pentru atingerea lui utilizeaza diverse mijloace, precum cautarea unui nou job pe site-urile de recrutare, pe site-ul companiilor vizate sau apeland la reteaua de prieteni.

Social media este din ce în ce mai utilizata de catre angajatori pentru recrutarea specialistilor sau candidatilor cu potential. Recruterii pot cauta pe site-urile de socializare informații despre candidati care ii pot determina sa te cheme la un interviu, sa te angajeze sau nu. În acest sens, ai nevoie de profile pe site-urile de socializare pe care le utilizezi.

Utilizarea retelelor sociale este o componenta esentiala în realizarea networking-ului si dezvoltarea carierei. Indiferent de reteaua de socializare utilizata, dezvoltarea retelei de contacte este esențială. În acest sens, poti parcurge urmatoarele etape:

 • Denină membru la grupuri profesionale din domeniul sau domeniile în care lucrezi sau în care ai vrea sa lucrezi. Participa la evenimentele organizate de acestea pentru ca vei avea posibilitatea sa intalnesti oameni cu care ai lucruri în comun și astfel vei imbina utilul cu placutul.
 • Poti contacta specialisti a caror activitate ai urmarit-o și, intr-un mod diplomat și cat mai concis, sa te prezinti și sa îți exprimi dorinta de a afla informații despre un anumit domeniu ori job sau poti solicita ajutorul pentru solutionarea unei probleme intampinate.
 • Odata stabilite relatiile, acestea trebuie intretinute. Spre exemplu, daca persoana cu care ai luat contact te-a ajutat cu un sfat, ai putea sa o tii la curent cu evolutia lucrurilor.

Din perspectiva angajatorului

Rețelele de socializare oferă posibilități nelimitate celor care vor să recruteze. Puteți găsi, influența și angaja în discuții potențiali candidați la distanță. Retelele sociale relevă o altă latură a unei persoane, decât încearcă aceasta să o prezinte prin intermediul CV-ului. Un angajator nu este interesat doar de aptitudinile și studiile unui viitor angajat, ci și de capacitatea lui de a se integra în echipă, dar și de preocupările lui din timpul liber.

Astfel, aveți șansa să realizați o mai bună evaluare a candidaților, a competențelor și personalității acestora, înainte de a-i chema la un interviu. Înainte de toate, este foarte important să vă identificați publicul țintă. În funcție de acesta, vă puteți construi partea activă a identității voastre virtuale, adică ce conținut distribuiți pe rețelele de socializare pe care activați. Rețineți că pe parcursul unei recrutări, nu comunicați doar cu persoanele pe care doriți să le atrageți în afacerea Dvs, ci publicul țintă trebuie să cuprindă, în plan secundar, și alți angajatori sau concurența, posibili colaboratori sau parteneri, precum și prieteni sau membri ai comunității din care faceți parte.

Mergând mai departe la cum comunicați pe rețelele de socializare, este bine să țineți cont de câteva aspecte: să fiți mereu prezenți pe rețelele de socializare, registrul de comunicare să fie în concordanță cu identitatea digitală pe care o construiți, frecvența mesajelor să fie constantă, conținutul distribuit să fie cât mai specific, de actualitate și să stârnească interesul celor care vă urmăresc, și, mai presus de toate, să interacționați cu publicul.

În ceea ce privește alegerea rețelelor de socializare unde să comunicați oferta de job, variantele sunt din nou diverse. Indiferent de publicul țintă și domeniul business-ului vostru, există câteva rețele care nu ar trebui să lipsească din portofoliul vostru: Google+, LinkedIn, Twitter și Facebook.

Căutarea candidaților pe Google sau alte motoare de căutare este o bună modalitate de a evalua și descoperi detalii care nu pot fi găsite în CV. Pentru început, vă sfătuim să vă documentați puțin despre căutarea avansată, pentru a obține rezultate cât mai optime și concrete în căutările voastre.

La ce anume se uită un recrutor?

Informaţii referitoare la actualul loc de muncă al unei persoane, experienţa, implicarea în grupurile de discuţii, recomandări venite din partea foştilor sau actualilor şefi ori colegi, inclusiv date de contact, toate se găsesc în profilul unei persoane pe reţelele de socializare. Preponderent în reţelele sociale un recrutor caută date de contact. Sunt utile informaţiile privind de experienţa profesională, eventualele recomandări, dar şi proiecte de succes pe care acesta le publică pe profilul personal. Postările de pe un blog personal, articole de pe LinkedIn pot convinge în a chema un candidat la interviu sau nu, dar, odată invitat la interviu, evaluarea este axată pe competenţele acestuia, situaţiile în care comportamentul din social media ar influenţa fiind mai degrabă extreme.

Angajatorii urmăresc în principal aspectele aproape banale, dar care pot spune multe despre o persoană, precum:

 • ce locuri frecventează;
 • modul de petrecere a timpului liber;
 • dacă este consumator de droguri;
 • ce joburi a avut anterior; etc.

Care sunt avantajele și dezavantajele utilizării reţelelor sociale ?

Avantaje pentru angajatori

 • Avantajul clar al rețelelor sociale este că sunt mult mai eficiente din punctul de vedere al timpului, ajutând firmele de recrutare să aibă informația sintetizată despre candidați.
 • Posibilitatea de a încuraja candidații pasivi să interacționeze și eficientizarea procesului de identificare a potențialilor candidați din comunitatea țintă.
 • Costurile mai reduse.
 • Existența mai multor resurse de informare privind candidații,
 • Posibilitatea de filtrare mai exactă a acestora.

Avantaje pentru cei ce caută un job

 • Obtinerea informatiilor despre diverse evenimente sau persoane din domeniul tau. Participarea la astfel de evenimente te ajuta sa cunosti specialisti, de la care poti afla informații despre job-uri sau alte informații care te pot ajuta în dezvoltarea unei cariere.
 • Gasirea anunturilor de recrutare care nu sunt intotdeauna disponibile pe site-urile de recrutare. Unii angajatori prefera utilizarea site-urilor de socializare, datorita vizibilitatii profilului candidatului, a transparentei, precum și a comunicarii directe.
 • Posibilitatea construirii unui brand personal. Pentru a fi vizibil pe retelele de socializare, trebuie sa fii cat mai activ, sa ai CV-ul actualizat și sa dovedesti expertiza intr-un anumit domeniu.
 • Prin intermediul conexiunilor tale, ești la curent cu informații din domeniul tau, cu ofertele de job-uri și poti fi ajutat în diverse probleme profesionale.
 • Obtinerea unor oferte de job-uri, propuneri de colaborari sau invitatii la evenimente. Anumiti angajatori utilizeaza retelele de socializare pentru cautarea candidatilor potriviti.

Dezavantaje

Oricât ar fi de populară printre firmele autohtone, metoda consultării reţelelor de socializare îşi are limitele ei. În primul rând, recruitorii pot găsi informaţii neactualizate sau incomplete, ori se pot lovi de refuzul candidatului de a accepta invitaţia de prietenie făcută de consultanţii în recrutare, necesară pentru a vizualiza profilul unui candidat. Chiar dacă informaţiile sunt făcute publice de către deţinătorul contului, profilul de Facebook rămâne mai mult un spaţiu personal şi recruitorii pot fi percepuţi ca fiind intruzivi.

Care anume rețele sociale?

Pe lângă instrumentele clasice folosite pentru recrutare, în arsenalul companiilor de head-hunting îşi fac loc şi alte modalităţi de selecţie, reţelele sociale – LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+, Instagram şi Xing. Prezentam mai jos citeva dintre principalele rețele sociale:

LinkedIn

LinkedIn este cea mai mare retea de socializare profesionala, unde poti lua contact cu specialisti din domeniul tau. Este important nu doar sa ai conexiuni, ci și sa faci parte dintr-o retea activa, pentru a fi informat cu ceea ce se intampla în domeniul tau de activitate. Reteaua de socializare care s-a transformat în targ de joburi. Domeniile în care se recruteaza cel mai mult prin intremediul LinkedIn sunt software, HR, domeniul financiar-contabil și legal.

Recruiterii utilizeaza metode variate de cautare și abordare a potentialilor candidati, deoarece reteaua profesionala permite accesul facil la profiluri de interes, care pot fi abordate în mod direct. Acestia sunt în căutare de candidaţi care se potrivesc ”portretului-robot” definit de angajator, dar de şi informaţii în plus.

Profilul de LinkedIn reprezinta cartea de vizita a oricarui candidat. El trebuie sa fie completat în timp real, cat mai transparent din punct de vedere profesional, coerent formulat și sa contina informații reale și relevante pentru angajatori. Toate aceste detalii ajuta la remarcarea profilului tau de catre angajatori. LinkedIn ne forteaza sa aflam cat mai multe date despre companii inainte de interviuri. Toate informatiile lor sunt online, asa ca exista asteptari în privinta aplicantilor sa-și faca treaba bine.

Facebook

De asemenea, poti utiliza reteaua sociala Facebook pentru a gasi noi oportunitati de job-uri sau de dezvoltare a carierei, facand cunoscut în randul contactelor tale dorinta de a te angaja sau de a-ti schimba locul de munca. În acest sens, trebuie sa acorzi atentie pozei de profil, precum și informatiilor mentionate, care trebuie sa aiba un caracter profesional. Daca vizezi o anumita companie care are cont pe Facebook, ii poti da like și astfel, vei fi la curent cu toate noutatile postate de aceasta.

Twitter

Desi este un site foarte utilizat în intreaga lume, Twitter nu este la fel de popular și în Moldova, numarul de utilizatori fiind foarte redus. Totusi, exista companii care publica anunturi de job-uri pe pagina de Twitter.

Google+

Poate la o primă impresie nu ați acorda prea mare atenție contului de Google+, însă este important să puneți în balanță importanța acestei rețele asupra optimizării SEO și asupra interacțiunii cu posibili candidați prin intermediul hangout-urilor.

Sfaturi utile

Prin intelegerea și aprecierea valorii personale și a ceea ce ne diferentiaza pe piata de munca comparativ cu alti aplicanti, și prin stabilirea online a unui personal branding relevant, putem concura cu incredere în piata muncii. Urmati aceste sfaturi în cautarea unui job prin intermediul social media, și sansele dumneavoastra vor creste.

Folositi-va de conexiunile personale

Oamenii primesc joburi prin intermediul altor oameni, nu prin intermediul computerului. Sansele dumneavoastra se multiplica daca aveti o conexiune personala în compania unde va depuneti CV-ul. Puteti obtine recomandari de la persoanele care muncesc în cadrul companiilor pe care le vanati. Iata cateva unelte care va vor ajuta sa va gasiti un job prin intermediul graficelor sociale:

Folositi aplicatiile de cautat joburi

De cele mai multe ori este recomandată folosirea unui program, un aşa-numit client. Există asemenea programe pentru una sau pentru mai multe reţele sociale. Cu aceste instrumente, veti putea vedea toate companiile din vecinatatea dumneavoastra spatiala, și joburile pe care acestea le propun. În afară de acestea, dacă ești în căutare activă sau pur și simplu vrei să fii prezent în piață, merită să acorzi atenție și aplicațiilor mobile:

 • Layar
 • CareerBliss
 • GoodJob
 • Real-Time Jobs
 • BusyBee
 • Pocket resume
 • LunchMeet
 • JobinterviewEdge
 • LinkedIn mobile
 • ResumeBear mobile

Accentuati-va influenta în mediul online

Companiile sunt interesate de pasiune, spirit de echipa și potrivire culturala. În zilele noastre, nu numai ca avem nevoie de aptitudini cat mai diversificate și cat mai convingatoare, dar trebuie sa devenim influenti și în mediul online. Atunci cand doi candidati par sa aiba aceeasi valoare pe hartie și ambii sunt buni comunicatori, diferenta o va face influenta lor online. Aceasta se masoara în numarul conexiunilor pe care le aveti, în valoarea acelor contacte, în cantitatea de continut pe care o distribuiti și în link-urile pe care le schimbati.

Folositi CV-urile electronice

Multe companii spera ca CV-urile clasice sa fie inlocuite de profile active în site-urile sociale și în retelele de business. Tot mai multi profesionisti se folosesc de metode creative pentru a se promova în mediul online. Aceste tactici promotionale pot fi eficiente și pot atrage chiar atentia mass-media, care ar atrage ofertele de munca.

Prezentari. Dezvoltati propria prezentare în PowerPoint, incarcati-o pe SlideShare.net și promovati-o prin intermediul retelelor de socializare și prin intermediul propriului site sau blog. Slide-urile pot include informații privind abilitatile dumneavoastra tehnice, proiectele la care ati lucrat, o recomandare de la un manager și altele.

Videoclipuri. Creati un videoclip despre Dumneavoastra, sau mai multe videoclipuri legate prin link-uri, și folositi Youtube pentru a-l promova. Puteti, crea un CV video, în care sa le aratati angajatorilor și personalitatea dumneavoastra, nu doar abilitatile tehnice.

Website-uri creative – folositi-va creativitatea și dezvoltati un site cu numele dumneavoastra.

Transformati-va intr-o reclama

O alta modalitate de a atrage atentia este sa va faceti promovati în randul oamenilor și companiilor pentru care vreti sa lucrati. Cele mai comune modalitati sunt folosirea Facebook social ads, Google AdWords, reclame pe bloguri și LinkedIn Ads. Daca vreti sa atrageti atentia celor care recruteaza și sa va asigurati ca va vor accesa site-ul sau profilul LinkedIn, reclama dumneavoastra ar trebui sa fie specifica și sa va dezvaluie identitatea și experienta.

Creează o pagină pe Facebook

Contul îl creezi pentru tine ca individ, iar pentru blogul tău, de exemplu, creezi o pagină. Pe pagina respectivă postezi tot ce este legat de blog. În acest fel, separi zona personală de rest.

Postează des dar relevant

Este important să postezi des. Trebuie să postezi în principal ceea ce este relevant pentru domeniul respectiv.

Poti conecta retelele intre ele

Pentru a publica automat posturile de pe blogul tău poţi apela la un plugin de wordpress sau poţi folosi o aplicaţie de Facebook care preia automat conţinutul fluxului RSS. Pe Facebook există aplicaţii care preiau automat mesajele de pe Twitter şi le postează pe contul sau pagina ta. De asemenea, vice-versa, tot cu ajutorul unei asemenea aplicaţii.

Facebook poate fi configurat să preia automat informaţii de pe alte site-uri. De exemplu, noutăţile de pe Flickr sau Picasa ori posturile la care ai dat share în Google Reader, pot fi publicate automat pe Facebook.

Aderă la grupuri

Aceste grupuri pot fi asemănate cu un forum. În momentul în care ai o nelămurire poţi posta o întrebare în speranţa că un utilizator mai experimentat îţi va răspunde. La fel, tu poţi ajuta alţi utilizatori care au nevoie de un sfat.

Fă-ţi relaţii, citeşte ceea ce este relevant

Adaugă şi urmăreşte persoane de la care ai ceva de învăţat pe domeniul care te interesează.

Nu îţi pierde timpul cu orice necunoscut

Nu adauga ca prieten persoane pe care nu le cunoşti şi cu care nu ai nimic în comun. Acceptând astfel de persoane, vei ajunge să-ţi inunzi feed-ul cu informaţie care nu te interesează.

Fii pe fază

Uneori nu este de ajuns doar să afli o anumită informaţie, ci să o afli cât mai devreme. Reţelele sociale sunt recunoscute pentru caracterul real-time al fluxului de informaţii. O metodă este urmărirea fluxului RSS, pentru cei care ştiu să folosească această tehnologie. Altă metodă este „urmărirea căutărilor” pe Twitter.

Campanii de promovare

Îţi poţi gasi un loc de muncă prin o campanie de promovare a candidaturii. De obicei aceasta e realizată combinând activitatea de pe blog cu cea de pe retelele sociale. Atunci când apelezi la un astfel de demers trebuie să fii pregătit să răspunzi întrebărilor venite atât de la angajatorul actual cât şi de la cel ce te recrutează. Pentru că trebuie să acţionezi cu profesionalism va trebui să ai o discuţie sinceră cu şeful tău în urma căreia să obţii suportul lui în găsirea unui nou loc de muncă. Nu va fi uşor dar aşa e corect.

Cuvint de final

Căutarea unui loc de muncă este un proces care necesită timp, răbdare, disponibilitate, dedicare. Social media te poate ajuta în gasirea unui job sau dezvoltarea unei cariere, dar totodata necesita timp pentru cautarea informatiilor de care ai nevoie, realizarea retelei de contacte, precum și intretinerea relatiilor cu acestea. În general, companiile și agențiile de publicitate utilizează rețelele de socializare ca mod de răspândire a informatiei referitoare la job-urile disponibile, iar acest lucru facilitează vizionarea profilelor potențialilor angajați.

Social media are rolul sa ne usureze munca în gasirea jobului potrivit, și ne pune în legatura cu oamenii care ne pot indruma catre acesta. Foarte multi oameni în cautarea unui job folosesc metodele traditionale, iar acestea nu dau rezultate prea fericite. De cele mai multe ori, companiile nici nu mai optează pentru înscrierea anunțului de recrutare pe website-uri specializate, pentru că social media le oferă vizibilitate mai mare și candidați pe măsură. Deasemenea nu trebuie să subestimăm puterea social media în influenţarea deciziei de angajare.

Asadar, Succes!

Sfaturi

One thought on “RETELELE SOCIALE AJUTA LA CĂUTAREA UNOR JOBURI

 1. Ion Nicoleta on Reply

  Multumesc. Foarte util pt.mine ,ceea ce ati publicat aici. Am 49 de ani,vorbesc bine 3 limbi straine,sunt open mind si ma adaptez usor oricarei situatii,dar intr-un orasel ca Giurgiu, sperantele mele de angajare tind catre multimea vida. Asa ca m-am hotarat sa plec pentru cativa ani sa lucrez in afara tarii. Cine stie? Poate locul meu nu e aici,desi iubesc tara asta foarte mult. Nicoleta Ion.

Lasă un răspuns